Monosodyum Glutamat, Çin Tuzu, MSG, E621


monosodyum glutamat

Monosodium Glutamate MSG, E621 ve Çin Tuzu olarak bilinir. Gıda üreticileri için mucize bir katkıdır. En çok hazır çorbalar, salata sosları, sucuk, salam, sosis, patates cipsleri, soğuk sandviçler gibi pekçok paketlenmiş gıda maddelerinde lezzet artırıcı olarak kullanılmaktadır.MSG kullanımı gizli olarak yapılmakta ve genelde etikette yazılmaz. Lezzet arttırıcı, kıvam arttırıcı, E621 ismi ile gizlenir.

Monosodyum Glutamat içeren ürünler

Hazır çorba, Dondurma, meyveli yoğurt, cips, Hazır köfte harçları, Et suyu tableti, Çiğ köfte, Salam, Sosis, Hamburger

 

Monosodyum Glutamat zararları (MSG zararları)

E621 zararları; Mersin İl sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, halk arasında “Çin tuzu” olarak bilinen, birçok gıda ürününde aromayı belirginleştirmek ve o ürüne dair iştahı artırmak için kullanılan monosodyum glutamat maddesinin tehlike saçtığını ifade ederek, “Bu maddenin bulunduğu yiyecekleri tüketenlerde doyma hissi kaybolduğu için obezite kaçınılmaz bir son olabilmektedir” dedi.

Monosodyum Glutamat MSG, yiyeceklerin lezzetini artırıyor. Bu maddenin bulunduğu yiyecekleri tüketenlerde doyma hissi kaybolduğu için obezite kaçınılmaz bir son olabiliyor. Monosodyum Glutamat katkılı yiyeceklerden sonra alınan normal besinlerde tat alma duyarlılığımız azalır. Yapılan araştırmalarda, çocukların ve gençlerin yedikleri hazır gıda yiyeceklerden sonra diğer besleyici gıdaları tat alamadıkları gerekçesiyle yemek istemedikleri gözlemlenmiştir.

Monosodyum Glutamat bir çeşit nörotoksindir, yani sinir hücrelerine zarar verir. Bu yüzden merkezi sinir sistemi tahribatı ve buna bağlı olarak alzheimer, parkinson, huntington hastalıkları, epilepsi oluşmasına neden olabilir. Retinal dejenerasyon yapabilir. Yağ birikimi ve doyma mekanizmasında bozukluk yaparak obezite yapabilir. Büyüme hormonu baskılanması dolayısıyla gelişim geriliği yaratabilir. İnsülin salınımının uzun süreli artmış seyrine bağlı pankreas hasarı ve bunun sonucunda diyabet gelişimi oluşturabilir. Kimyasalın metabolizmasında görev almalarından ötürü böbrek ve karaciğerde hasar meydana getirebilir. Hamilelerde plasenta bariyerini geçerek bebeklerin de aynı etkilere maruz kalmasına neden olabilir. Bu maddeyi tüketen astımlı hastalarda ağır astım atakları tetiklenebilmektedir. Bu tür reaksiyonlar fazla miktarda MSG alınması sonucunda oluşur.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı biyokimya uzmanı Prof. Dr. Fatih Gültekin: “MSG, düşük miktarda gıda maddelerinin içerisinde yer aldığı durumlarda tüketilmesi halinde migreni tetikleme gibi bazı alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir” dedi.

Onkoloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yavuz Dizdar da, “MSG günlük hayatımızda pizzalarda dahi lezzeti pekiştirmek için kullanılır. Gıda sisteminin içerisine yerleşmiştir” görüşünü dile getirdi.