Sığla Yağı

Sığla Yağı
Sığla Yağı nedir : Sığla ağacı (günlük ağacı) olarak bilinen ve Muğla’da yaygın olarak bulunan (Hamamelidaceae familyasına mensup) Liquidambar Orientalis Miller ağacının gövdesinden ele edilen bir yağdır. Latince adı: Styrax Liquidus. Günlük yağı kahverengiye yakın tahin renginde, bal kıvamında, yapışkan, donuk ve mat yapıdadır.

Eski Mısırlılar mumyalama işleminde bu balzamı kullanmış hatta Kraliçe Kleopatra bu yağdan elde edilen maddeyi parfüm olarak kullanmıştır. Evliya Çelebi Seyahatname sinde Menteşe toprağında kavak gibi küçük bir ağaçtan sığla yağı elde edildiğine ve bu yağın Mısır’a, oradan Hindistan’a gönderildiğine, cüzam hastaları tarafından kullanıldığına dair bilgilere yer vermiştir.

Sığla Ağacı, Günlük Ağacı

Sığla Yağı
Sığla ağacı, (günlük ağacı) Türkiye’nin güneybatı bölümünde yayılış gösteren ve dünyada başka hiçbir yerde bulunmayan endemik bir ağaç türüdür. 300 yıl kadar uzun ömre sahiptir. Boyu, 15-20 metre, uygun koşullarda 35-40 metreye ulaşır. Kışın yapraklarını döker. Türkiye’de en geniş yayılışını Muğla’da özellikle’de Marmaris, Dalaman, Köyceğiz ve Fethiye dolaylarında göstermiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sığla yağı Mısır’a ihraç edilmiştir. Sığla ağacının odunlaşmış gövdesi üzerinde balsam kanalları vardır. Her ağaçtan iki ya da üç yılda bir, yaz mevsiminde uzunlamasına yarıklar açılarak ağacın güzel kokulu yağı (balsam) ve kabukları alınır. Sığla ağacının Türkiye’de kapladığı alan miktarı hızla küçülmektedir. Bu alan 1945’lerde 6300 ha civarında iken 1980’lerde yaklaşık 1350 ha’ a inmiştir. Bu ormanların % 50’si Köyceğiz’de Ö.Ç.K.B de bulunmaktadır. Özellikle Köyceğiz’de (Beyobası, Kavakarası) ve Marmaris’te (Çetibeli) sığla yağı üretimi yapılmıştır.

Sığla Yağı Yararları, Sığla Yağı Faydaları

Sığla yağı özellikle mide ülseri, gastrit, reflü, mide asidi gibi rahatsızlıklarda kullanılır. Sığla ağacının gövdesinden elde edilen balzam “sığla yağı” olarak adlandırılmaktadır. Sığla yağı basta parfümeri sanayisinde sabitleyici olmak üzere sabun yapımında, verniklerde, tütüne tat vermede, bazı tıbbi uygulamalarda; haricen uyuz ve mantar hastalıkları gibi cilt hastalıklarında, antiseptik olarak, parazit öldürücü olarak, dahilen astım ve bronşit gibi üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Sığla ağacı çevresinde yaşayan hayvanların bile yaralarını, ağaçtan akan balzama sürerek iyileştirdikleri söylenir. Cilde de faydası vardır, siyah noktaları ve akneleri temizler. Antibakteriyel ve antiseptik özellikleri sebebiyle yaraların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır.

  • Mide ülseri ve gastrit te etkilidir.
  • Mide asidi ve Reflü tedavisinde kullanılır.
  • Hemoroid (basur) tedavisinde kullanılır.
  • Uyuz ve mantar tedavi edicidir.
  • Cilt siyah nokta ve akne tedavisinde kullanılır.

Sığla Yağı

Sığla Yağı içeriği

Ana bileşenler: Stiren (%89.5), α-pinen (%7.2), kamfenen (%0.3), β-pinen (%1.1), Sinnamil alkol (%0.3), limonen (%0.3), asetofenon (%0.2), p-etilfenol (%0.2), 3-fenil propanol (%0.2)

  • Sinnamik asit, Styracin, Styrol, Styrone, Storesinol, Storegenin
  • terpinen-4-ol, α- terpinol, sabinene ve γ-terpinene
  • hidrosinnamil alkol ve trans-sinnamil alkol

Sığla Yağı Kullanımı, Sığla Yağı Nasıl Kullanılır?

Mide rahatsızlıkları için: Yarım çay kaşığı Sığla yağı , bir çay kaşığı bal ile beraber her gün sabah ve akşam aç karnına yutulur. Bu en az 15 gün devam ettirilmelidir. Aralıksız en fazla 21 gün kullanınız sonra ara veriniz. Cilt rahatsızlıkları için: Haricen cilde sürülür. Kulak temizleme çubuğu ile kullanılabilir.
Sığla yağı cilt deri hastalıklarında cilde sürülerek uygulanır.

Sığla Yağı Zararları ve Yan etkileri

  • Göze temas ettirmeyin, ederse hemen bol su ile yıkayın.
  • Aşırı tüketilmesi karaciğere zarar verebilir.

 

Kaynakça:

http://www.muglakulturturizm.gov.tr/TR,73678/sigla-yagi-ve-gunluk-kabugu.html
http://www.koycegiz.gov.tr/default_B0.aspx?content=1052
http://www.csb.gov.tr/dosyalar/images/file/siglaagaciizlemeprojesi.doc
http://dergipark.ulakbim.gov.tr/akufemubid/article/download/5000134845/5000123640

 

Sığla Yağı Kullanan, Sığla Yağı yorumları, kullanıcı tavsiyeleri