Damacana ve Pet Su Zararları

Damacana suların birçoğu sağlık standartlarına uygun değildir. Uygun koşullarda depolaması ve dağıtımı yapılmayan, mikrop ve zararlı bakteri kaynağı damacana sular ishal, diyabet, kalp ve kansere kadar pek çok hastalığa yol açıyor.

Plastik ambalaj alırken altına bakın üçgen içinde 3, 6 ve 7 sayıları bulunan plastikler gıda ve içecekler için güvensizdir. Diğerleri yani 1, 2, 4 ve 5 ise nispeten güvenlidir. Damacana 7 numaradır yani Polikarbonat. PET plastik şişe ise 1 numaradır.

Türkiye’de 2013 yılında yıllık kişi başı ortalama Su tüketimi 54 litre PET, 81 litre Damacana (toplam 135 litre Ambalajlı Su) olarak gerçekleşmiştir.
Damacana Su

Damacana su zararları

Polikarbonat Damacanalar dönüşümlü ambalajlardır. Her dolumdan önce tam otomasyon sistemlerle yıkanması ve sterilizasyon işlemine tabi tutulması gerekmektedir. Yıkama işleminin ise Sağlık Bakanlığı yönetmeliklerine uygun olarak minimum 55 derece ve üstü bir ısıda gerçekleştirilmelidir.Damacana ambalajlar dolum işleminden önce bir dış yıkama ünitesinden, dört ayrı iç yıkama ünitesinden geçmektedir. Bu iç yıkama ünitelerinde deterjanlı, sıcak ve dezenfektanlı suyla yıkanmaktadır.

Sorun genelde son durulama işleminde yeteri kadar temiz su kullanılmamasından kaynaklanır. Bu durumda deterjan ve dezenfektan kalıntıları kalabilir.

Ayrıca Damacana’ların en fazla 50-60 defa kullanılması önerilmektedir. Ama sizce kaç defa kullanılıyorlar? Eskimiş yıpranmış pis görünen damacanaları lütfen evinize almayınız.

Damacanaların 14 derecede muhafaza edilmesi gerekiyor ama ülkemiz şartlarında özellikle yaz mevsiminde bu mümkün değil.

Bakanlık açıklamaları bugüne kadar dolum tesisleri ve damacanaların doğru dürüst denetlenmediğini kesin olarak ortaya koyuyor. Bakanlığın ruhsat verirken sıkı bir denetim yaptığı, daha sonra denetimi firmalara bıraktığı, kendisinin ise üç ayda bir firma tarafından getirilen numuneleri denetlediği, şişelenmiş hiçbir ürünü ise bugüne kadar hiç denetlemediği anlaşılıyor.

Pet Şişe Su

PET Şişe Su zararları

Pet : Polyethylene terephthalate, Plastik PET şişe hammaddesinde bulunan kimyasallar ve dioksinler; sıcak su, sıvı ve asit içeriklerle temas ettiklerinde şişe veya kabın içinde bulunan su, yemek, gıda, içeceğe geçiyor. Bunlar endokrin bozuculardır ve hormonal dengemizi bozucu etki gösterirler.
Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBTAM) Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel ile doktora öğrencisi uzman Mustafa Abdullah Yılmaz tarafından yürütülen bir çalışma, bu durumu gözler önüne serdi. Araştırmada, plastiklerin temas ettiği gıda ve içme suyuna ‘Chimassorb 81, Oleamide ve Irgafos 168’ isimli plastik katkı maddelerinin geçtiği belirlendi. 8 gün güneş ışığında bekletilen pet şişelerde ise antioxidant 2246 ve Butylated Hydroxytoluene (BHT) maddeleri tespit edildi.

Söz konusu kimyasalların uzun vadede iç organlara ciddi zararlar verebileceğini söyleyen Prof. Dr. Hamdi Temel, “BHT maddesi kan, karaciğer, merkezi sinir sistemi için toksik olabiliyor. Bu maddeye uzun süreli maruz kalma durumlarında hedef organlarda hasarlar meydana gelebiliyor. Chimassorb 81 böbreklerde ve akciğerlerde çok büyük bir tahrip yapıyor. Butylated Hydroxytoluene böbreklere, akciğerlere ve solunum sistemlerine çok büyük zarar veren maddeler” dedi. Biz cam veya eskiden kullanılan toprak kapları, testileri tavsiye ediyoruz.

Plastik şişelere karşı mücadele eden “Ban The Bottle” hareketinin verilerine göre; Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yılda 50 milyar plastik şişe kullanılıyor.

BPA (Bisphenol A) zararları

BPA, vücudumuzdaki hormon sistemi ile etkileşime girme potansiyeli taşıyan kimyasal bir maddedir. BPA’nın dişi üreme hormonu olan östrojeni taklit edebildiği bilinmektedir. BPA’nın göğüs kanseri, obezite, kalp hastalıkları, Tip 2 Diyabet, karaciğer problemleri ve sinir hastalıkları gibi hastalıklarla bağlantısı araştırılmaktadır. BPA öğrenme güçlüğü, davranış bozuklukları obezite, diyabet, astım, kanser ve kalp-damar hastalıklarına neden oluyor.

7 Yedi numaralı plastik olan BPA konusunda 115 adet hayvan araştırması yapılmış. Bunların % 81’inde düşük düzeyde BPA’ya maruz kalındığında bile zararlı etkiler görülmüş. Özel sektörden mali destek alan 11 araştırmanın ise hiçbirinde önemli bir zararlı etki saptanmamış. Hâlbuki devletten mali destek alan araştırmaların %90’ınından fazlasında zararlı etki görülmüş.

2007’de EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi), (European Food Safety Authority – EFSA), son beş yılda yapılan bilimsel araştırmalara göre: Bisphenol A’nın (BPA) tüketici ürünlerindeki kalıntı seviyesinin insan sağlığı için bir risk taşımadığı kararına varmıştır.

Karar size kalmış.

WHO raporunu hazırlayan ekip içme suyunda TDS oranının 100 mg/l olması gerektiğini belirtmiştir. İçtiğiniz sularda (Damacana, Pet şişe veya musluk suyu) Magnezyum: en az 10 mg/l ve Kalsiyum en az 20 mg/l olmalıdır.
Lütfen su alırken etiketlerine bakıp bu değerlere dikkat ediniz.

İstanbul İçme Suyu Kalite Raporu: İSKİ Su kalite raporu
Bu raporlara göre İstanbul Ömerli içme suyu ölçümlerine göre; su içinde Kalsiyum 52 mg/l, Magnezyum 15 mg/l, Sodyum 36 mg/l oranında bulunmaktadır ve PH değeri 7,12 dir.
Yani standartlara uygundur. Ancak özellikle bina su tesisatlarındaki eskilik ve temiz olmama durumuna karşı Su Arıtma cihazı kullanmalısınız.

Ankara İçme Suyu Kalitesi Raporu : ASKİ Su kalite raporu
İzmir İçme Suyu Kalitesi Raporu : İZSU Su kalite raporu
Antalya İçme Suyu Kalitesi Raporu : ASAT Su kalite raporu

Mutlaka bir Su arıtma cihazı kullanınız. Ama Ters Osmos olmayanlardan tercih ediniz.

Su Arıtma Cihazı Tavsiye Makalemizi mutlaka okuyunuz.

Ayrıca Mutlaka Duş Filtresi (Shower Filter) de kullanmalısınız çünkü 10 dk. duşta kalmak ile cildinizden absorbe ettiğiniz su 5 litre su içmeye eşdeğerdir.

Dr. Mercola derki : “Su Arıtma cihazı kullanmazsanız kendi bedeniniz Arıtma Cihazı olur!”

Kaynaklar:
Damacana su skandalında ikinci perde (video)
Deşifre Programı Damacana Su Skandalı
Plastik Damacanalara 10 Defa Hayır! :
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta