Keten Tohumu

keten Bitkisi

Keten (Latince Linum), Ketengiller familyasından, Haziran-Ağustos ayları arasında ipek gibi, mavimsi veya sarı renkli çiçekler açan bir bitkidir. Latince ismi “Çok faydalı bitki” anlamına gelmektedir. Keten, Mısırlılar’ dan beri tarımı yapılan ve çok değişik amaçlarla kullanılan bir bitkidir. Tohumları; 4-6 mm uzunlukta, yumurta biçiminde, yassı, parlak, kırmızımtırak esmer renkli, kokusuz ve yağlı lezzetlidir.

keten tohumu

Doğal Omega-3 Kaynağı

Günümüzde Omega-3 yağ asitlerinin sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahip olduğu, tüm tıp dünyası tarafından kabul edilen bir gerçektir. Kişinin enerji seviyesini olduğu kadar, konsantrasyon yeteneğini de artıran bu yağ asitlerinin bilinmesi gereken en önemli özelliği ise, vücudumuz tarafından üretilememesidir.Bu nedenle dışarıdan besinlerle alınması gerekir. Dolayısıyla bu durum, dünyada tarımı yapılan ilk ürünlerden biri olan ve sağlık açısından pek çok yararı bulunan 4-6 mm uzunluğundaki keten tohumunun önemini daha da artırmaktadır. Çünkü Omega-3 yağ asitlerinin en iyi doğal besin kaynaklarından biri keten tohumudur.

keten tohumu flaxseed

Keten tohumu; Alfa Linolenik Asit (ALA: Omega-3), Linoleik Asit (LA: Omega-6) ve Oleik Asit (OA: Omega-9), lignan (SDG), müsilaj ve A vitamini (Beta-karoten) içermektedir. Keten tohumuna modern ilgi soğuk pres ile tohumlarından elde edilen yağda % 50 oranında omega-3 yağ asidi bulunduğunun anlaşılmasından sonra başlamıştır. Omega-3 serisinin en önemli temel yağ asitleri alfa-linolenik asitten (ALA) türetilir. Bu da en bol olarak keten tohumu yağında bulunur.

Keten tohumunda bulunan lignanlar birer doğal SERM’dir (östrojeni seçerek alan modülatörler); östrojen kullanımının zararlarından korurken tüm diğer olumlu etkilerinden de yararlanmayı sağlarlar. Örneğin; östrojenin kemiklerde bağlantı kurup büyümeyi sağlamasına izin verirken; hasar verebileceği göğüs ve rahim içi gibi hassas bölgelere girmesine izin vermezler. Fazladan bir hücre büyümesi olmadığında kanser riski azalır. Keten tohumu 100 gramda toplam 240.6 mg. bitkisel östrojen içerirken, birçok diğer gıda maddesinde bu 100 gramda 17 mg.’ı geçmez.

Keten tohumu omega-3 serisi temel yağ asitlerinden ALA’ nın (Alpha Linolenic Acid) en önemli kaynaklarındandır. ALA; EPA ve 3.seri prostaglandin’ lerin (PGE3-Hücresel etkinliği düzenleyen hormonlar) prekürsörüdür (İlk başlangıç şekli). Bir çok çalışma göstermiştir ki; yağ asitleri kötü kolesterolü (LDL) ve kandaki trigliseridleri düşürmeye yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda kalp krizine veya tromboz’ a (damarda veya kalpte kanın pıhtılaşması) neden olabilen damarlardaki pıhtılaşmayı önlemeye de yardım etmektedir

Keten Tohumu Yararları

  • İçeriğindeki lignan (SDG) anti-kanser özellikli bir madde olup; göğüs, kolon (kalın bağırsak) ve prostat kanserine karşı koruyucu, kanserli hücrelerin büyüme hızını yavaşlatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendiricidir.
  • İçeriğindeki enfeksiyon giderici maddeler romatoid artrit, sedef, allerjiler ve diğer yangılı hastalıklarda iyileştirici güce sahiptirler.
  • Keten tohumu yağı; kalp hastalıklarına karşı koruyucu, yüksek kolesterol, trigliserid ve tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.
  • Protein homosistein’ lerin kandaki seviyesini düşürür (Bunlar kalp hastalıkları için risk faktörüdür).
  • Vücut geliştiricilerin dayanıklılığını arttırır ve doğal antioksidandır.
  • Keten tohumu yağı, kronik kabızlığa karşı da kullanılır. Çok etkili müshil ilaçlarının sürekli kullanımda bağırsak mukozasını tahriş ettiği ve organizma için gerekli olan minerallerin (özellikle potasyum) azalmasına yol açtığı biliniyor artık. Halbuki keten tohumu kullanımında bu tür yan etkiler söz konusu değildir. Çünkü keten tohumunun müshil etkisi mekaniktir.
  • Mide mukozası iltihabı ve ülseratif kolitlerde faydalı olabilir.
  • İçerdiği bazı asitler sayesinde eklem romatizmasına karşı yararlıdır.
  • Öksürükte, ses kısıklığında ve gastrit gibi mide sorunlarında da olumlu etkisi gözlenmiştir.
  • Keten tohumu yağı; menopoz ile ilgili bazı semptomlara; sıcak basması, vajinal kurumadan dolayı oluşan mantar enfeksiyonları ve PMS’ e Menstural kramplar veya adet öncesi sendromlara iyi gelmektedir.
  • Ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak kullanılabilir.
  • Kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • Egzema ve sedef hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
  • Omega-3, vitamin B-12 ve lifler açısından zengin olması, hücreleri genç tutarak yaşlanmayı geciktirici bir etki sağlar.

Keten Tohumu Yağı

zencefil ginger

Keten Tohumu Yağı; yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitleri, düşük oranda doymuş yağ asiti, yüksek oranda lifle birlikte bol miktarda potasyum, az miktarlarda ise magnezyum, demir, bakır, çinko ve çeşitli vitaminler içerir.

Kalp ve damar sağlığı için Omega 3 yağı tüketilmesi gerekmektedir. Omega 3 yağ asitleri bitkilerde en fazla bu tohumunda bulunmaktadır. Bu yüzden bu ürünün yağı, balık yağının (en fazla Omega 3 yağ asiti soğuk deniz balıklarında bulunmaktadır) tek bitkisel muadili olarak gösterilebilir.

Keten Tohumu Yağı alternatif kanser tedavisinin baş maddesidir. Ancak, tek başına kansere karşı savaşamadığı, mutlaka lor peyniri ya da az yağlı yoğurtla karıştırılması gerektiği özellikle belirtilmektedir. Bu diyetin yaratıcısı biyokimyacı Dr. Johanna Budwig birkaç kez Nobel’e aday gösterilen bir Alman bilimcisidir. 1950 lerden bu yana birçok hastanın onun diyeti sayesinde kanserden kurtulduğu söylenmektedir. Cancer cure Dr. Budwig Diet, Flax seed oil And Cottage cheese bu adresten diyetini görebilirsiniz.

Keten tohumu yağının yoğurtla iyice karıştırıldığında özel bir protein ürettiği, bu yağı yedikten sonra yarım saat kadar güneş alınması gereğinin üzerinde durulmaktadır.

Keten Tohumu Yağı ve Hamilelik

American Journal of Clinical Nutrition tarafından yapılan bilimsel çalışmalara göre: Keten Tohumu Yağı (Flaxseed Oil) Araştırması   Gebelik dönemince alınan Keten Tohumu Yağının Omega yağ asitleri bakımından hiçbir etkisi olmadığı sonucuna varmıştır.

Lütfen gebelik süresince Omega Yağ Asitleri ihtiyacınızı Balık Yağı aracılığı ile karşılayınız.

Emziren annelerde ise Keten Tohumu Yağının kullanımının Omega yağ asitleri bakımından etkili olduğu ve sütü arttırdığı kanıtlanmıştır.

Keten Tohumu Kullanımı, Nasıl Kullanılır?

Öğütülmüş keten tohumu toz haline getirerek suyla içilebilir. Ayrıca öğütülmüş keten tohumu bal, yoğurt ve salatalara ya da fırında yapılan hamur işlerine karıştırılarak da tüketelebilirsiniz.

Keten tohumu yağı yoğurtla iyice karıştırılıp yenilebilir.

Keten tohumu Çayı Öğütülmüş 1 çay kaşığı keten tohumu, 1 bardak sıcak suda demlenir, süzüldükten sonra içilir.