Zerdeçal

Zerdeçal Bitkisi

Zerdeçal, (Latince adı; Curcuma longa, Turmeric) sarı çiçekli, büyük yapraklı ve rizomlu çok yıllk otsu bir bitkidir. Başta Pakistan, Hindistan, Çin ve Bangladeş olmak üzere Asya’nın tropik bölgelerde yetişir. Bitkinin toprak altındaki ana rizomları yumurta veya armut seklindedir. Yan rizomları ise parmak şeklindedir. Rizomların üst yüzü sarımsı, iç yüzü ise sarı renklidir. Acımsı bir tadı vardır.

Zerdeçal, zencefil familyasından lifli bir bitki olan Curcuma longa bitkisinin kökünden elde edilmektedir. Kaynatıldıktan ya da buharda bekletildikten sonra sonra kurutulur ve ufalanır.

Zerdeçal Turmeric

Zerdeçal anti-enflamatuar ve anti-oksidan etkileri ile solunum yolu enfeksiyonlarında (üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, bronşit, sinüzit) yaygın olarak kullanılan bir halk ilacıdır.

Zerdeçalın aktif maddesi curcumin hem kansere karşı hücrelerin korunmasını sağlar hem de bazı kanserlerde tedavi edici olarak kullanılmıştır. Tümör hücrelerinin üremesini engeller ve toksik yan ürünlerini azaltır

Zerdeçal İçeriği:

Zerdeçal Turmeric
Zerdeçal’in aktif öğesi Curcumin (diferuloilmethan)’ dir. İşlenmemiş zerdeçal %0.3-5.4 arasında curcumin içerir. Zerdeçal (Turmeric) ayrıca yüzde 4-14 arasında uçucu yağlar içerir. Bu yağların tıbbi özellikleri bulunmaktadır ve bazı koşullarda zerdeçalın temel aktif bileşeni olarak görev yapar.

Zerdeçal Yararları

  • En etkin ve yaygın olarak kullanılan anti-oksidanlardan biridir.
  • Karaciğer koruyucu özelliği vardır.
  • İltihap oluşturan kimyasal maddelerin ortaya çıkışını geciktirip hafifletir.
  • Solunum yollarına iyi gelir: Anti-enflamatuar ve Anti-oksidan etkileri ile Üst Solunum Uolları, Astım, Bronşit ve Sinüzite çok iyi gelir.
  • İçindeki aktif madde Curcumin hem kansere karşı hücrelerin korunmasını sağlar hemde bazı kanserlerde tedavi edici olarak kullanılır.
  • Alzheimer hastalığına iyi gelir
  • Katarak oluşumunu engeller.

Zerdeçal Kullanımı, Nasıl Kullanılır?

Toz zerdeçal, bal ile karıştırılarak günde 2 veya 3 kez bir tatlı kaşığı yenebilir.

Zerdeçal kökleri çay olarak demlenip içilebilir. Ihlamur ve tarçın ile karıştırılarak yapabileceğiniz Zerdeçal Çayı bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.