Şekerler

İnsanın sağlıksız bir şekilde fazla kilo alması birinci derecede yediği sağlıksız ve yapay besinler ile olur. Bu konuda en önemli düşmanınız şekerlerdir.

Patates Cipsi, Şeker, Kola, Çikolata ve benzeri tüm şekerli besinler yüksek glisemik (kan şekeri) değere sahiptir ve kan şekeri oranımızı aniden yükseltirler. Vücudumuz ise bu aşırı şeker yüklenmesine karşı şekeri olabildiğince çabuk bir şekilde hücrelere çekebilmek için Pankreas’tan yüksek miktarda İnsülin salgılayarak karşılık verir. Sonuç olarak da kandaki kan şekeri seviyesi hızlı bir şekilde azalma gösterir. Bu durumda ise kandaki şeker seviyesi azlığını algılayan beyin vücutta tehdit edici bir eksiklik olduğunu düşünüp ve tekrar acıktığımızı hissettirir. Bir şeyler yemek zorunda kalırız. Bu kısır döngü gereksiz yere kilo almamızı, yağlanmamızı ve vücüdumuzun dengesinin bozulmasını sağlar.

İnsan vücudunun şekere ihtiyacı var mı? Vücüdumüzun günlük şeker ihitiyacı ne kadar?

Vücudumuzun basit şekerlere aslında hiç ihtiyacı yoktur. Vücudumuz enerji elde edebilmek için karbonhidrata ihtiyaç duyar. Karbonhidrat vücutta Glikoza dönüştürülerek enerji elde etmekte kullanılır. Vücudumuzun Karbonhidrat ihtiyacını basit şekerlerden değil kompleks karbonhidrat kaynaklarından karşılamamız doğru ve sağlıklı olan yoldur. Doğal karbonhidart kaynakları: Doğal şekerli meyveler, sebzeler, ekmek, patates, makarna, süt ve yoğurttur. Aslında yediğimiz ve içtiğimiz çoğu ürünün içinde zaten şeker bulunmaktadır.

Mutlaka şeker kullanmak zorunda iseniz günde en fazla 8 kesme şeker hakkınız var. Tabi başka hiçbir meyve, bal, reçel, bisküvi, çikolata, cips, baklava vb. yememek şartı ile! 1 kaşık Bal 2 kesme şekere eşittir.

Meyve Şekerleri:

Meyveleri, az, orta ve çok şekerli olarak üç gruba ayırabiliriz. Çayınıza, kahvenize hiç şeker atmamış, bal, reçel, bisküvi, çikolata, cips, yememiş olmak koşuluyla günlük alabileceğiniz meyve miktarları:
Az Şekerli meyveler: Kiraz, vişne, erik ve kayısı. Günde 400 gram bu meyvelerden yiyebilirsiniz.
Orta Şekerli meyveler: Elma, armut, şeftali, portakal mandalina. Bunlardan günlük 300 gram yiyebilirsiniz. 1 adet elma, 1 adet portakal.
Çok Şekerli meyveler: İncir, muz ve üzüm gibi meyvelerden günde en fazla 200 gram yiyebilirsiniz. Yani yaklaşık olarak 3-4 incir, bir muz gibi..

Şekerin Zararları

Şekerin her türlüsünün zararlı oldugu kanıtlanmıştır. Basit şekerler Sofra şekeri (sakkaroz), meyve şekeri (fruktoz) ve Glikoz (üzüm şekeri) dur. Vücuda giren her türlü basit şekerin karaciğerde yağlanmaya, kanda trigliserid denen yağların artmasına ve insülin direncine sebep olduğu araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur. Şekerleşme ile hücre duvarları, dokular ve damarlar sertleşir tıkanabilir ve yüksek tansiyon, kalp krizi, felç ve Alzheimer gibi rahatsızlıklar baş gösterir. Şeker sadece kalorisi ve şişmanlatıcı etkisiyle zarar vermiyor, doğrudan kimyasal yapısıyla da tehlikeli bir üründür.

tartı

Şeker ister doğal pancar şekeri, ister şeker kamışı ya da glikoz şurubu veya fruktoz şurubu içeriklerinden oluşsun her türlüsünün zararlı oldugu kanıtlanmıştır. Özellikle glikoz ve fruktoz şurubunun diğerlerinden iki-üç kat daha zararlı olduğu belirlenmiştir.
Fruktoz şurubu (özellikle Mısır’dan elde edilen NBŞ); bisküvi, çikolata, şekerleme gibi birçok hazır gıda ürününde, tatlı, baklava, helvalarda ayrıca gazlı ve meyveli içeceklerde sıklıkla yer alıyor.
Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ, vücuda fazla giren fruktozun karaciğerde yağlanmaya, kanda trigliserid denen yağların artmasına ve insülin direncine sebep olduğunu belirtiyor.
Şekerpancarından üretilen sakkaroz adı verilen bildiğimiz sofra şekeri (kesme şeker) ise yarı yarıya glikoz ve fruktoz içerir.

MONOSAKKARİTLER

    • Glikoz: En çok üzüm, üzümle yapılan yiyecek ve içecekler ile az oranda balda bulunur.
    • Fruktoz: Meyve şekeridir. Meyvelerde, pekmez, üzüm, incir ve yüzde 50 oranında balda bulunur. Fruktoz tüm şekerler arasında en hızlı yağa dönüşendir.

zayıflama tartı

DİSAKKARİTLER

    • Sakkaroz: Şeker pancarı ve şeker kamışında bulunur. (Bildiğimiz beyaz küp veya toz şeker)
    • Laktoz: İnsanların ve memeli hayvanların sütünde bulunur.

POLİSAKKARİTLER

    • Doğal nişasta: Bitkiler, bazı meyveler ve tohumlardaki depo karbonhidrat (Goji Berry içindeki şeker türü, meyvenin yüzde 31’i.)
    • Glikojen: Kas ve karaciğerdeki depo karbonhidrat

Yapay Tatlandırıcılar ve Zararları

Yapay Tatlandırıcılar ve Zararları yazımızı mutlaka okuyunuz. Aspartam, sakkarin, isomalt ve suklaroz gerçeği

Goji Berry ağzınızın tatlanması ve açlık hissettiğiniz durumlarda, düşük glisemik değere sahip son derece sağlıklı ve lezzetli bir atıştırmalıktır. Açlık ve şeker ihtiyacınızı rahatlıkla karşılayacaktır. Böylelikle bu meyve, zayıflama konusunda size destek olacaktır.

Her gün düzenli Goji Berry tüketin şekerin zararlarından kurtulun ve sağlıklı kalın.