Kişniş

Kişniş Bitkisi

Kişniş (Latince Adı: Coriandrum sativum) Aşotu ve kişnişotu olarak bilinir. Maydanozgiller familyasından bir bitkidir. Anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika’da yetişir. Yumuşak, tüysüz bir bitkidir. 50 cm boya ulaşabilir. Yenen meyveleri 3-5 mm çapında top şeklindedir.

Kişniş

öğütülmüş Kişniş
Ortaçağ’da afrodizyak özelliğiyle ön plana çıkan kişniş aşk iksirlerine katılırdı. Baharatı Kişniş bitkisinin küre biçimli sarımsı yeşilden, açık kahverengine kadar değişen renklerdeki meyvelerinin kurutulması ya da öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca bitkinin taze yaprakları salatalarda ve kökleri de baharat olarak kullanılır.

Kişniş’in Ferahlatıcı hoş bir kokusu, tatlımsı baharlı ve meyvemsi bir lezzeti vardır. Et yemeklerinde ve zeytinyağlı dolmalara çeşni katmak için kullanılan yaprakları, yakıcı bir tat verir. Eski Mısır papirüsleri, Çince ve Sanskritçe metinlerde ve hatta İncil’de sağlığa yararlı etkilerinden övgüyle söz edilir.

Behçet Hastalığı tedavisinde Kişniş :
Yarım litre suya 10 gram toz kişnişi 5-6 dakika kaynatın. Bir su bardağı sabah bir su bardağı akşam için. Bu uygulamaya 7 gün devam edin. Bu uygulamaya ek olarak geceleri yatarken bir çay kaşığı toz kişnişi ağzınıza alarak yaralarınızın üstünde gezdirin.Taze kişnişi ağzınızda çiğneyin. yaralarınız üç günde geçecektir

Kişniş İçeriği:

Kişnişin tohumunu taşıyan meyvesinde nişasta, tanen, şekerler, sabit ve uçucu yağlar bulunur. Uçucu yağında yüksek oranda coriandrol ile düşük oranda geraniol, borneol, pinen, phelladron ve asetik asit vardır.

Kişniş Yararları:

  • Mideyi uyarır; iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığa iyi gelir.
  • Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.
  • Mide ve karın ağrılarını bastırır.
  • Hafif yatıştırıcı etkisi vardır.
  • Özelliklere kadınların cinsel istek ve heyecanlarını arttıran kişniş, erkeklere de olumlu etki eder, ancak erkeklerin fazla kullanımında ters tepkiye yol açar.
  • Ağız kokusunu giderir. Ağız kokusuna karşı bir çay kaşığı kurutulmuş kişniş iyice çiğnenerek yutulur.

Kişniş Yağı

Kişniş Yağı

  • Aroma tedavisinde kişniş yağı başta şişkinlik, hazımsızlık, kramplar ve iştahsızlığa karşı kullanılır.
  • Haricen romatizma ve ağrılı eklemlere uygulanabilir.
  • Antiseptik (mikrop kırıcı) etkiler de taşır. Yaraların üzerine uygulanır.


Bilinen bir yan etkisi yoktur. Ama aşırı tüketimden kaçınınız.

Kişniş Kullanımı, Nasıl Kullanılır?

Taze kişniş kökü sebze gibi pişirilip yenilir. Kişniş Tozu bal veya şekerle karıştırılarak tüketilebilir. Kişniş gövdesi Fasulye ve çorbalarla birlikte pişirilerek yenebilir. Kişniş Yaprağı taze alt yaprakları güveç, salata ve soslara eklenir.

Kişniş Çayı: İki tatlı kaşığı kişniş (kişniş tohumu sade kişniş diye anılır) hafif ezilerek demliğe konur ve üzerine 300-500 ml. kaynar su ilave edilerek 5-10 dakika demlemeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir.